Jdi na obsah Jdi na menu
 


Minecraft

 Herní veteráni s oblibou tvrdí, že doba malých herních studií je nenávratně pryč. Posuďte sami,  v roce 2004 herní scénu šokovala cena vývoje Half-Life 2, která se vyšplhala ke 40 milionům dolarů, ale pouhé čtyři roky později cena za Grand Theft Auto IV atakovala hranici 100 milionů.

Kostičky, hejbejte se

Základní filozofie Minecraftu je prostá: jako hráč těžíte (Mine), vyrábíte předměty (Craft) a mezitím likvidujete potvory nebo stavíte objekty. Máte k dispozici rozsáhlý a náhodně generovaný herní svět kompletně složený z kostiček a je na vás, co s ním provedete. Každá kostička může být vytěžena a transformována do jiné kostičky nebo předmětu (louče, krumpáč, dynamit, atd.). Těžení a budování probíhá ve dne, protože v noci z děr vylézají zástupy vražedných monster, a nutí tak hráče vyčkávat ve vlastnoručně vystavěném přístřešků.

Na první pohled to nemusí znít nijak úžasně, avšak bezbřehá volnost dává hráčům možnosti naplno realizovat tvůrčí schopnosti. Z primitivních krytů, které horko těžko budujete na přečkání prvních nocí, se časem dostanete do stádia dokonalých pevností a potom ještě mnohem dál. Přidejte možnost  hrát sami či ve více lidech (a budování v partě je rázem zábavnější) a výsledkem je v pravém slova smyslu herní svět, který si hráči budují sami pro sebe.

Náhodně generovaná mapa navíc zaručuje, že každá hra bude unikátní. S čím se vývojářské velko-týmy o stovkách lidí musejí prát dlouhé roky, Minecraft vyřešil prostým fíglem. Žádný návod či škodolibý kamarád vám neprozradí, co je za tamtím kopcem a že na čtverci H7 si musíte dát pozor na lávovou řeku. Výsledkem je zadostiučinění z objevování míst, do kterých se dosud nikdo nedostal. A to prý Minecraft umí vygenerovat plochu až osmkrát větší než povrch Země.

Navíc díky tomu, že Minecraft obsahuje jednoduchý, ale snadno pochopitelný fyzikální model, dochází namísto profláklých skriptovaných sekvencí ke skutečně nečekaným situacím. Podívejte se na následující video, ve kterém se jeden z hráčů pokouší ve vlastnoručně postaveném dřevěném domku vybudovat krb.

Hráči sobě

Ač se může zdát, že Minecraft graficky vypadá jako něco z roku 1990, na obstarožní mašině ho nespustíte. Vzhledem k tomu, že hra funguje v prohlížeči, byla celá vytvořená v programovacím jazyku Java. A právě to se projevuje na zvýšených hardwarových požadavcích. Retro stylizace grafiky je navíc na nezávislé scéně nesmírně populární.

K dispozici jsou dvě hratelné verze. Minecraft Classic obsahuje jak čistě budovatelský režim bez monster, tak i režim přežití (survival), v němž se sice musíte bránit hordám. Zároveň ale máte k dispozici pestřejší paletu bloků a vybavení a navíc ho lze hrát zdarma.

Naproti tomu Minecraft Alpha je přístupný za poplatek 10 eur a nabízí pouze režim přežití, avšak na oplátku s daleko rozšířenějšími herními možnostmi. Zatímco Klasik už není aktualizován, na verzi Alfa se stále pracuje a v brzké době by se měla proměnit v Betu.

Právě masivní rozšíření Classic (vlastní ho 70 % hráčů Minecraftu) zapříčinilo fenomenální závody v budování těch nejrozmanitějších staveb. Ne nadarmo je Minecraft srovnáván s klasickou skládačkou LEGO. Abychom podtrhli šílené budovatelské kreace, podíváme se na pětici nejzajímavějších staveb.